Interviu Dr. Gabriel Ivănică

Concediu Sănătos

                                                                                                                                                     Anca Porumb

 

Nevoia de relaxare și odihnă după un an de muncă, cele câteva kilograme în plus, ușoare dureri de spate și genunchi, l-au adus în vara acestui an pe Dl Doctor Cardiolog Gabriel Ivănică la Centrul de Sănătate Podiș. Prima schimbare a fost una de statut: din ipostaza de medic la cea de pacient.  

Ca pacient al Centrului de Sănătate Podiș, v-au fost împlinite așteptările ?

Cum să nu te simți bine într-un colectiv care îți inspiră, pe de o parte încredere, pe de altă parte o stare de bine prin bunătatea pe care o arată, prin felul în care vorbesc, prin faptul ca ești respectat – asta contează enorm de mult în România - și prin faptul că faceți tot posibilul ca noi să ne simțim bine. Vezi în ochii terapeuților că ar vrea să rupă din sănătatea lor să ți-o dea ție, să te facă să te simți bine. Bucuria și veselia voastră ne întineresc! Venind aici, simțim că indiferent de vârstă, indiferent de boli, lăsăm totul deoparte și tot ce avem de făcut e să căutăm motive să ne bucurăm: o inimă veselă, un suflet deschis vindecă și trupul.

În contextul în care trăim, credeți că prevenția este necesară?

Prevenția este un lucru extraordinar și este practic bariera de la marginea prăpastiei; de fapt un proverb care circulă printre medici spune că “mai bine o barieră la marginea prăpastiei decât o mie de ambulanțe în adânc sau mai bine un gram de prevedere decât o tonă de medicamente.” Ceea ce faceți aici este extraordinar, pentru că îi învățați pe pacienți cum să trăiască și concret cum să mănânce. Ne-ați arătat că se poate mânca bine, uneori chiar copios, cu alimente care îți dau senzația de sațietate, foarte bune la gust, dar cu puține calorii. E un regim alimentar care nu te privează de plăcerea de a mânca.

Dumneavoastră, ca medic, cunoașteți informația legată de tot ce înseamnă stil de viață sănătos… ce ați învățat nou la Podiș?

Aici am învățat să practic ceea ce cunoșteam. Uneori le știi dar nu le pui în aplicație! Aveam oarecum o scuză : că nu știm să gătim aşa de gustos cum gătiţi dumneavoastră. Apreciez faptul că ne-ați învățat cum să gătim alimentele sănătoase pe care ne-ați sfătuit să le consumăm. Și acesta este un lucru bun pentru că altfel acasă ne apucam din nou de obiceiurile vechi (prăjeli…).

Vă mărturisesc că, deşi sunt medic şi mi-am luat analizele cu două- trei luni înainte de a veni aici,  am descoperit colesterolul şi trigliceridele crescute, plus nişte  enzime hepatice uşor crescute.  Toate acestea  m-au pus puţin pe gânduri  pentru că nu am fost aşa de corect cu acest corp al meu, l-am cam neglijat. Iată că aici pur şi simplu am putut să privesc şi la mine. De obicei, eu privesc la pacienţi şi  mă gandesc la ce li se poate întâmpla lor. Dar iată că toate acestea mi se pot întâmpla și mie.

Prin prisma profesiei dvs, cum evaluați activitatea Centrului de Sănătate Podiș ?

De la competența medicilor, la aparatură complexă, la conferințele medicale zilnice, am găsit la Podiș un echilibru bine exprimat de medici, de personalul medical, care bineînteles că nu este habotnic, şi întotdeauna îmbina tratamentele moderne  intervenţionale şi terapeutice cu tratamentele de recuperare cardiovasculară, care presupun recuperare balneofizioterapică şi recuperare prin alimentaţie şi totodată raportare la Cel care ne-a creat. Sunt impresionat că nu excludeți din procesul terapeutic un lucru vital, raportarea la Dumnezeu. Totul și toți conlucrează spre binele pacienților.

Sunteţi excelent de bine organizaţi: aveţi aici absolut  toate procedurile care sunt necesare pentru pacienţi, medici competenți, personal avizat, aveţi un sistem de analize, sistem electrocardiografic, sistem ecocardiografic. Vă mărturisesc că la Instiututul de Cardiologie nu există un asemenea sistem de recuperare. Eu am vizitat şi alte centre, am făcut stagiu în Franţa şi am văzut că, din punct de vedere tehnic, sunteţi la fel de dotați. De asemenenea, nu cred că mai există în țară un centru cu un aşa sistem de recuperare, cu sistem de supraveghere,  de monitorizare și de înregistrare permanentă, cu holter, defibrilator şi alte măsuri de siguranță. Sunteţi în top. 

Dacă doctorul Ivănică s-a bucurat văzând profesionalismul echipei de la Podiș, ce a avut de câștigat pacientul Gabriel Ivănică, după un sejur petrecut aici ?

Surprinzător, am mâncat pe săturate și am dat 4 kg jos! Enzimele hepatice au scăzut iar triglieridele sunt acum 140 mg/dl. Am parcurs toate procedurile, am făcut mișcare din plin, m-am bucurat de atenția echipei centrului, de interesul tuturor pentru starea mea de sănătate, m-am bucurat de somnul dulce și liniștit după o zi de activitate. Plec acasă, luând cu mine cântecul bucuriei pe care l-am învățat la Podiș și o adresă pe care să o dau pacienților mei!

Dl Gabriel Ivănică este Doctor în Medicină,
medic Primar Cardiolog  la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara,
 specialist in electrofiziologie (tratamentul aritmiilor prin ablație)

Contact rapid

direct:    formular de contact
telefon:  0735.180.001
e-mail:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Impresii

Ati fost la PODIS si doriti sa impartasiti experienta dvs?
Completati formularul de feedback!

naturalio.ro

Doriti sa achizitionati produse naturale?
Vizitati magazinul online naturalio.ro

София Дървен материал цени

София Дъски цена